Fonduri europene panouri fotovoltaice:ce trebuie sa stii

Fonduri europene panouri fotovoltaice

Achizitia de sisteme si panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica in gospodaria proprie se poate face prin accesarea programelor nationale de finantare cu fonduri europene. Prin urmare panourile fotovoltaice sunt una dintre cele mai eficiente surse de energie regenerabila. Acestea reprezinta una dintre principalele strategii pentru aprovizionare cu energie verde in perioada urmatoare, cererea pentru panouri solare fiind tot mai mare.

Microintreprinderile si firmele mici si mijlocii din Romania se pot inscrie la schemele de ajutoare, finantate din fonduri europene. Se pot face investitii in panouri solare fotovoltaice, turbine eoliene, izolarea termica a propriilor cladiri si alte masuri de eficienta energetica. Bugetul alocat pentru fondurile europene pentru panouri solare este de 411,7 milioane de euro. Ulterior exista si posibilitatea suplimentarii acestuia, prin supracontractare.

Cu alte cuvinte, fondurile pot fi accesate atat de companii, persoane fizice dar si de autoritatile publice locale pentru eficienta energetica.

Accesare fonduri europene panouri solare

Companiile care doresc sa acceseze finantare pentru aceste tipuri de proiecte sunt firmele micro, mici, mijlocii si mari, care indeplinesc simultan criteriile si conditiile solicitate:

  • in primul rand se angajeaza sa asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv sa asigure desfasurarea activitatii operationale/curente. Totodata trebuie sa mentina parametrii energetici specifici la care s-a angajat. Acestia trebuie mentinuti pentru o perioadă de minimum 5 ani dupa expirarea duratei de implementare;

  • in acelasi timp dispun de cofinantare proprie pentru proiect stabilita in conformitate cu prevederile legale privind ajutorul de stat;

  • nu sunt intreprinderi in dificultate;

  • nu au mai beneficiat de sprijin financiar din fonduri publice, inclusiv fonduri UE, in ultimii 5 ani pentru aceleasi costuri eligibile;

  • prezintă o analiza energetica, realizata de catre un expert independent/autorizat. Analiza trebuie sa contina indicatorii specifici energetici initiali si previzionati. Indicatorii  reprezinta tinte minime de indeplinit de catre beneficiari la sfarsitul perioadei de implementare. In cazul in care sunt operatori economici nou infiintati sau nu exista contracte de furnizare la locul de implementare, analiza energetica se va baza pe date previzionate. Ulterior se vor stabili indicatorii energetici specifici angajati de catre beneficiar;

  • investitia implementata in cadrul masurilor de eficienta energetica / utilizarea surselor regenerabile de energie determina o scadere a consumului energetic total al proiectului de minim 10% fata de indicatorii energetici specifici initiali, pe baza analizei energetice. In situatia in care nu se realizeaza economii de energie de cel putin 10%, proiectul este declarat neeligibil;

Panouri fotovoltaice fonduri europene

Pentru inceput romanii care au vrut sa isi instaleze panouri solare au avut in ultimii ani doua opțiuni. Au putut accesa  fonduri prin programul Casa Verde sau si-au instalat sistemul de panouri solare prin fortele proprii. In majoritatea cazurilor proprietarii de panouri solare au investit din buzunarul propriu. Doua treimi din prosumatori au decis sa nu astepte decontarea cu statul. Din pacate programul destinat energiei verzi a avut unele probleme de functionare.

In continuare, dupa ce si-au instalat sistemul, proprietarii de panouri solare trebuie sa obtina actele pentru a putea pompa energie in retea. Prin urmare trebuie sa-si cumpere si un contor bidirectional de la furnizorii de energie electrica.

La finalul lunii octombrie a anului trecut, in Romania erau 30.000 de prosumatori. Alte aproximativ 20.000 de persoane care au panourile solare, asteapta toate actele pentru a putea pompa in retea.

Numarul cererilor de instalare a panourilor solare a crescut de cinci ori in primele noua luni ale anului 2022. In plus, un studiu realizat de un mare furnizor de energie electrica arata ca cererea pentru achizitia sistemelor fotovoltaice  este tot mai mare.

Potrivit expertilor in energie, o centrala cu panouri fotovoltaice poate aduce o reducere a facturii la energie chiar si cu 90%.

 

Programul Casa Verde panouri solare fotovoltaice 2022

Casa Verde 2022 este un program destinat persoanelor fizice si juridice, conceput pentru a creste eficienta energetica si a reduce emisiile de gaze cu efect de sera. Programul are un buget de peste 26 milioane lei. Cum se poate face acest lucru? Prin diminuarea consumului de energie si/sau utilizarea unor resurse regenerabile in gospodariile familiale.

Cine poate beneficia de finantare? Beneficiarii schemei de ajutor sunt persoanele fizice sau juridice cu domiciliul/sediul social stabil in Romania, titulari ai unor autorizatii de construire sau ai unor titluri de proprietate, ori de coproprietate. Prin program persoanele fizice pot beneficia de pana la 20.000 lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice.

Ce conditii trebuie sa indeplinesti pentru a accesa programul pentru panouri solare:

  • esti persoana fizica, cu domiciliul in Romania

  • esti proprietar al imobilului/constructiei sau terenului pe care se amplaseaza sistemul de panouri solare

  • esti coproprietar al imobilului/terenului si detii acordul tuturor celorlalti proprietari pentru implementarea programului

  • detii un imobil liber de litigii, revendicari in baza unei legi speciale/drept comun sau procedura de expropriere pentru o cauza de utilitate publica

  • nu ai restante la bugetul local si la bugetul de stat

Dupa ce pregatesti documentele necesare pentru intocmirea dosarului, acesta se poate depune chiar din prima zi in care se deschide programul. Lipsa unui document, sau prezentarea unuia invalid atrage automat respingerea dosarului de finantare.

Avantajele programului:

  • platesti aproximativ o treime din investitia totala intr-un sistem de panouri solare – suma calculata la o investitie totala medie de 32.500 lei (echipamente, proiectare, instalare, autorizatii si mentenanta)

  • investitia personala se poate amortiza in cativa ani (in functie de consumul gospodariei), iar durata de viata a sistemului fotovoltaic este intre 25 si 30 de ani

  • programul este realizat intr-un cadru organizat, cu reguli bine puse la punct

  • poti deveni autonom energetic si chiar poti obtine venituri pasive

Cheltuielile eligibile in cadrul programului sunt:

  • cheltuielile cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp (sistemul de panouri fotovoltaice, invertor, conexiuni, tablou electric);

  • cheltuielile cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice (15% din costurile echipamentelor si instalatiilor electrice).

Programeaza acum o consultatie gratuita

 Contacteaza-ne prin formularul de contact sau la numarul de telefon: 0750 472 202