Cine poate accesa fonduri europene nerambursabile?

Ce sunt fondurile europene si cine le poate accesa ?

Fondurile europene sau fondurile structurale sunt instrumente financiare create de Uniunea Europeana cu scopul de a sprijini sectoarele publice si private din cadrul tarilor membre, astfel incat acestea sa atinga anumite standarde de dezvoltare.

Pentru Romania, Fondurile Europene Structurale si de Investitii (Fondurile ESI) sunt principala sursă de finantare a Programelor Operationale care au ca principal obiectiv implementarea Politicii de Coeziune economica si sociala la nivel national. Fondurile ESI cuprind:

  • Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR);
  • Fondul Social European (FSE);
  • Fondul de Coeziune (FC);
  • Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR);
  • Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime (FEPAM).

Uniunea Europeana pregateste fonduri pentru aproape toate domeniile de activitate din țara noastră, astfel ca, cel puțin in mod teoretic, aproape orice intreprinzător din Romania poate gasi o oportunitate de accesare a acestor fonduri.

Cei care solicita fonduri europene nerambursabile pot fi persoane juridice : societati comerciale (intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderi mari, microintreprinderi ) , ONG-uri, companii nationale , autoritati publice locale , institutii de invatamant, institute de cercetare, institutii publice.

Fondurile europene alocate pentru agricultura pot fi obtinute de catre fermierii care isi fiscalizeaza activitatea prin diferite entitati juridice, precum PFA-uri, cooperative, grupuri de producători. Pentru finantarea de afaceri non-agricole in mediul rural (pentru diversificarea surselor de venit), pot contracta fonduri europene fermierii sau membrii unei gospodarii agricole din mediul rural, micro-intreprinderi si intreprinderile mici din spatiul rural , micro-intreprinderi si intreprinderi mici noi.

Ce se poate finanta din fonduri europene nerambursabile?

In ceea ce priveste finantarile din fonduri europene nerambursabile, putem enumera :

  • Digitalizarea IMM-urilor si cresterea competitivitatii mediului de afaceri;
  • Investitii in agricultura si dezvoltare rurala;
  • Investitii in acvacultura, in cresterea productivitatii IMM-urilor care isi desfasoara activitatea in acest domeniu;
  • Investitii in infrastructura ;
  • Investitii in cercetare, dezvoltare si inovare in domenii prioritare pentru Romania, precum si din domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor;
  • Investitii in capitalul uman, prin activitati de formare sau reconversie profesionala, servicii sociale, infiintarea de locuri de munca, promovarea incluziunii sociale si combaterea saraciei si a discriminarii;

Ce inseamna a fi eligibil sau neeligibil ?

Indiferent de ideea ta de afacere, exista doua mari categorii de cheltuieli aferente oricarui astfel de proiect: cheltuieli eligibile si cheltuieli neeligibile.

Eligibilitatea se refera la setul de conditii obligatorii care trebuie indeplinite de catre un solicitant/ potential beneficiar si de catre un proiect depus de acesta pentru a fi selectat în vederea acordarii de fonduri europene, in funcție de conditiile specifice stabilite prin Ghidul Solicitantului aferent fiecarui apel de proiecte. Pe scurt, cheltuielile eligibile sunt cele care se pot finanta cu ajutorul fondurilor nerambursabile.

Stabilirea cheltuielilor eligibile si a cheltuielilor neeligibile se efectuează in cadrul ghidului solicitantului. Atunci cand are loc pregatirea planului de afaceri, atat solicitantul de fonduri europene, cat si consultantul cunosc aceasta clasificare, astfel ca isi asuma in cunostinta de cauza faptul ca anumite cheltuieli nu se vor putea deconta.

Chiar si costurile eligibile pot fi insotite de anumite costuri neeligibile. Este cazul achizitiei de utilaje si echipamente noi, a caror valoare se va deconta prin intermediul proiectului aprobat, insa care vor putea genera costuri pe care beneficiarul le va suporta din fonduri proprii.

Iata cateva exemple:

  • transportul utilajelor la sediul beneficiarului;
  • punerea in functiune, montajul echipamentelor achizitionate;
  • instructajul personalului.

Chiar dacă echipamentul este eligibil, iar valoarea sa se va recupera prin intermediul fondurilor nerambursabile cel puțin partial, costurile de mai sus nu se vor putea recupera, iar acestea vor fi suportate integral de catre beneficiar.

După aprobare, proiectul va genera costuri operationale, iar acestea nu vor putea fi decontate prin intermediul fondurilor nerambursabile.

Cel mai simplu exemplu este cel al costurilor de contabilitate. Dupa infiintarea societatii, antreprenorul poate , si de cele mai multe ori va proceda in acest sens, sa se adreseze unei firme de contabilitate pentru inregistrarea operațiunilor economice desfasurate. Aceste costuri, insa si altele asemenea, vor fi neeligibile, fara dreptul de a fi incluse în valoarea eligibila a proiectului.

Pot porni un start up cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile?

Pe scurt raspunsul este da. Vrei sa incepi sa dezvolti o afacere de succes, insa nu ai suficienti bani pentru a o demara? Atunci te poti gandi sa aplici la fonduri europene care iti pot oferi o suma suficienta pentru a putea pune bazele unei afaceri. Daca nu stii spre ce domeniu sa te indrepti si ai nevoie de putin ajutor, poti sa apelezi la proiectele care se pot finanta prin fonduri europene.

Pot beneficia de fonduri europene nerambursabile tinerii, microintreprinderile, cercetatorii, intreprinderile mici si mijlocii, fermierii sau organizatiile non-guvernamentale. Ai nevoie de idei de afaceri bune si sustenabile prin intermediul planului de afaceri pentru a putea atrage fonduri europene.

Sunt cativa pasi de urmat , ca de exemplu :

  1. alege un domeniu care ti se potriveste si iti place
  2. identifica trendurile si nevoile pietei

Dupa ce ai gasit ideea de start-up pe care vrei sa o dezvolti urmeaza infiintarea firmei. Pentru a accesa o suma de bani din fonduri nerambursabile trebuie sa iti prezinti ideea de afacere unui consultant de specialitate. Acesta te va ajuta sa identifici ce linii de finantare ti se potrivesc, iti va oferi sprijin in intocmirea si pregatirea dosarului de aplicare, scrierea proiectului , dar si in implementarea proiectului de la cap la coada.

Idei de afaceri pentru fonduri europene nerambursabile

Va prezentam mai jos cateva idei de afaceri care se pot finanta prin programe si fonduri europene si care cu siguranta pot deveni afaceri de succes.

  1. Laborator de cosmetice naturale
    In ultimii ani, cererea de cosmetice bio si cat mai naturale a crescut tot mai mult, intrucat aceste cosmetice sunt mai prietenoase cu corpul nostru. Estimam ca cererea pentru aceste produse se va dubla in urmatorii ani, deci este un moment bun pentru a deschide un business in aceste domeniu , mai ales daca esti pasionat de acest domeniu.
  2. Laborator de patiserie/cofetarie
    Prajiturile de sarbatori, candy bar-uri, torturi pentru nunta si zile de nastere, praline, ciocolata de casa, sunt doar o parte din delicatesele care ne incanta papilele gustative si pe care toata lumea doreste sa le guste si sa le cumpere. Aceasta afacere poate aduce profituri considerabile. Pentru investitia in utilajele de laborator, cuptoare, echipamente frigorifice dar si altele se pot accesa fonduri europene nerambursabile
  3. Service Auto
    Aceste gen de business este o nisa ideala pentru cai care sunt pasionati de masini , iar investitia necesara pentru a deschide o astfel de afacere poate fi acoperita aproape integral de fonduri europene.
  4. Spalatorie Auto
    In momentul de fata exista o cerere foarte mare in domeniul spalatoriilor auto, mai ales un mediu urban unde sunt foarte multe masini. Avantajul acestui gen de business este ca nu trebuie sa alergi dupa clienti , vor veni ei la tine. Investitia in echipamente este intre 20.000 – 60.000 euro, costuri care sunt considerate eligibile in cadrul programelor de finantare europeana, deci pot fi acoperite integral de fonduri.
  5. Loc de joaca pentru copii
    Acest model de business a luat avant in ultima perioada , fiind tot mai cautate locurile de joaca pentru copii , atat pentru socializare dar si pentru inchirierea spatiului pentru petreceri aniversare. Alegerea echipamentului de joaca este una din etapele principale in deschiderea afacerii. In functie de dimensiunea spatiului si grupele de varsta careia va adresati, va trebui sa alegeti ce tip de echipamente aveti nevoie: trambuline, loc de joaca modular, jocuri interactive , topogane gonflabile si altele.
  6. Agropensiune
    Daca vrei sa incepi o afacere in turism, construirea unei agropensiuni in mediul rural,este cel mai bun inceput . Poti sa accesezi fonduri europene pentru a construi pensiunea, dar trebuie tinut cont de conditiile si provocarile unui astfel de proiect.
    Agropensiunea e o structura turistica, avand o capacitate de pana la 8 camere si in cadrul careia se desfasoara cel putin o activitate legata de agricultura, cresterea animalelor, cultivarea diferitelor tipuri de plante, pomi fructiferi sau o activitate mestesugareasca.
  7. Salon cosmetica
    Cand vine vorba de ingrijirea propriului corp, nu exista femeie care sa nu isi doreasca sa fie frumoasa. Salonul de cosmetica este o idee grozava de afacere, cu potential mare de crestere, fiind printre cele mai apreciate idei de afaceri cu fonduri europene.
  8. Sala de fitness
    Importanta unui stil de viata sanatos si a miscarii este constientizata de tot mai multi oameni. Exista o varietate de modele de business petru salile de fitness , ca de exemplu o sala de fitness specializata sau traditionala.
    Sala de fitness specializata se focuseaza pe o specialitate din domeniul fitness ( yoga,pilates , dans , balet etc), ofera cursuri saptamanale in functie de nivelul de dificultate , intensitate sau complexitate, si are instructori certificati pe nisa respectiva.
    Sala de fitness traditionala ofera o varietate de optiuni, printre care personal trainer, cursuri cardio, cycling, cursuri de fitness, etc. Unele din ele ofera si servicii de genul sauna, masaj sau piscina.
  9. Studio foto-video
    Daca esti pasionat de fotografie, acum iti poti transforma aceasta pasiune intr-o idee de business care sa iti aduca un venit lunar considerabil. Trebuie doar sa ai in vedere cateva aspecte esentiale, ca de exemplu : care este nisa pe care vrei sa o acoperi, care este publicul tinta , ce echipamente sunt necesare.
  10. Cultura de lavanda
    Pana de curand, acest model de business nu a fost foarte cunoscut, dar in ultimii ani a crescut interesul pentru cultivarea lavandei, studiile aratand ca se poate obtine un profit de pana la 10.000 euro/hectar. Este nevoie de cunostinte in domeniu, cultura de lavanda necesita intretinere, insa planta este destul de rezistenta, nefiind afectata de temperaturi joase sau ridicate.
  11. Solarii legume bio
    Tot mai multi tineri din zona urbana se indreapta spre activitati agricole, iar legumicultura e in topul activitatilor. Un avantaj al solariilor este ca maximizeaza productivitatea pe suprafete mici, dar si acela ca legumele apar mai repede decat cele din gradina. Un element foarte important in acest business este alegerea semintelor, care trebuie sa aiba o calitate ridicata, dar si intretinerea plantelor. Irigarea si incalzirea pot duce la productii foarte bune.

Exista linii de finantare pentru mediul rural?

Orice microintreprindere sau intreprindere mica si mijlocie din spatiul rural sau urban isi poate realiza un plan de afaceri pentru a acapara astfel de fonduri nerambursabile. Proiecte europene de succes se pot realiza si in aria domeniilor creative, nu neaparat in productie si in nisa intreprinderilor.

Mediul rural iti poate oferi multe avantaje pentru dezvoltarea unor idei de afaceri inclusiv idei neagricole pe care le poti dezvolta cu mai putini bani. Cine poate primi fonduri pentru astfel de idei de afaceri? Fermieri, intreprinderi, micro intreprinderi, sau membrii unei gospodari care nu au mai infiintat o astfel de afacere pana acum.

Poti deschide foarte usor la tara o afacere cu fonduri europene. Daca detii o suprafata mare de pamant si doresti sa faci din ea un activ profitabil, probabil un plan de afaceri pentru la tara cu fonduri europene este o alegerea pe care ar trebui sa o iei in calcul. Poti infiinta o ferma, o micro-ferma, o pescarie sau o livada.

Pasii necesari pentru a accesa fonduri europene nerambursabile

Mulți antreprenori doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile, insa nu stiu de unde sa inceapa. De aceea trebuie sa ai in vedere urmatorii pasi necesari in accesarea fondurilor.

  1. Directia in care vrei sa iti dezvolti afacerea : cea mai buna investitie este intr-un domeniu in care deja ai experienta. Este important sa alegi o investitie despre care stii cum functioneaza. Daca totusi alegi un domeniu in care nu ai experienta, incearca sa discuti cu cineva care activeaza in acel domeniu , te va ajuta sa identifici punctele slabe si tari ale domeniului respectiv.
  2. Alege linia de finantare care ti se potriveste cel mai bine : dupa ce ai stabilit care este directia de dezvoltare, care sunt planurile pe urmatorii 3 ani, cauta o linie de finantare adecvata pentru tine.
  3. Asigura-te ca firma ta are documentele contabile la zi si in ordine : una din conditiile principale pentru accesarea fondurilor europene, pe multe apeluri, este ca firma ta sa fie pe profit.
  4. Pregateste documentele necesare proiectului : incepand de la bilanturile firmei pe ultimii 3 ani, balanta, documentele actionarilor si administratorului, toate aceste documente vor trebui puse la dispozitia unui consultant care sa iti poata intocmi un plan de afaceri viabil.
  5. Asigura-te ca ai banii necesari pentru cofinantare : cofinantarea e procentul din valoarea roiectului depus la finantare, asigurat de catre beneficiar , prin contributia proprie a acestuia, prin imprumut sau orice alte surse legal constituite.
  6. Alege un consultant care sa iti explice toate obligatiile proiectului : indiferent de apelul pe care depui proiectul, discuta in detaliu cu consultantul pe care il alegi despre toate obligatiile pe care le ai de la depunere si pana la 3-5 ani dupa ce l-ai finalizat.
  7. Respecta conditiile de eligibilitate pe toata perioada dintre depunerea proiectului si semnarea contractului de finantare: indiferent daca este vorba despre numarul de angajati pe care trebuie sa il mentii, despre categoria intreprinderii, despre profit sau orice alte conditii, asigura-te ca stii in detaliu la ce trebuie sa fii atent.
  8. Asigura-te ca ai personal disponibil care sa se ocupe de proiect : chiar daca ai angajat o firma de consultanta fonduri europene care se ocupa de managementul proiectului, ai nevoie de cel putin inca o persoana din firma care sa poata furniza informatii si documente. Implementarea unui proiect cu toate procedurile de decontare a platilor, achizitii, raportare, activitatea propriu zisa de operationalizare a investitiei presupune un efort destul de mare.
  9. Verifica toti indicatorii pe care ti i-ai asumat in proiect: din punctul de vedere al Autoritatilor de Management, scopul acordarii fondurilor europene este indeplinirea indicatorilor. Indiferent ca este vorba despre numarul de noi locuri de muncă pe care te-ai obligat să le mentii sau de cifra de afaceri pe care ti-ai asumat ca o vei atinge in urma realizarii investitiei, acestea reprezinta niste obligatii de care ar fi bine sa tii cont.

Accesare fonduri europene panouri fotovoltaice

Daca iti doresti sa beneficiezi de fonduri europene pentru energie verde , vei putea face acest lucru indeplinind cateva criterii simple. Bugetele puse la dispozitie sunt generoase, iar conditiile de inscriere nu sunt unele dificile.

Energia verde este cea derivata din resurse naturale, precum soarele, vantul, ploaia, valurile etc. Ceea ce inseamna ca provoaca mai putine daune climatului sau mediului inconjurator atunci cand sunt exploatate. Fondurile europene te pot ajuta sa faci primul pas catre energie curata si independenta energetica.

In prezent, sunt derulate in Romania urmatoarele programe de finantare:

  • Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si transmiterii surplusului la reteaua naționala, desfasurat de Agentia Fondului pentru Mediu (AFM). Programul este destinat persoanelor fizice.
  • Programul GEFF (Green Economy Financing Facility) care finantează rezidentii romani in realizarea investitiilor de energie regenerabila. Program destinat persoanelor fizice și juridice.
  • Programul de finantare prin intermediul Ministerului Energiei, Electric-Up.

Cum se pregateste un proiect pe fonduri europene nerambursabile?

In cursul pregatirii unui proiect de success cu fonduri europene, sunt cativa pasi importanti de urmat. Mai jos poti gasi informatiile necesare.

  1. Analiza nevoilor: In primul rand trebuie analizate ce fel de investitii ar fi benefice pentru firma si de ce ai nevoie de fonduri europene. Nu atragerea fondurilor europene trebuie sa fie telul principal, ci activitatea sau investitia ce o poti face cu ajutorul fondurilor.
  2. Valoarea investitiilor: Dupa analiza nevoilor societatii, trebuie intocmit un buget pentru investitiile pe care vrei sa le realizezi. Dupa ce stii ce tip de investitie doresti sa faci, trebuie ceruta o oferta de pret. Foarte important de retinut este faptul ca transportul si cheltuielile cu montajul echipamentelor si a utilajelor nu este eligibila in cadrul programelor de finantare.
  3. Oportunitatile de finantare fonduri europene: Acest pas consta in identificarea oportunitatilor de finantare prin programe specifice. Exista un numar mare de programe de finantare pentru fonduri europene iar alegerea unuia poate fi o sarcina dificila uneori. Fiecare program vine cu o serie de cerinte si conditii specifice precum: coduri CAEN eligibile, vechimea firmei, numar de angajati, zona in care se face investitia, cheltuieli eligibile si neeligibile, cota parte de contributie proprie.
    In tot acest demers complicat, firmele de consultanta te pot ajuta cu servicii de accesare a fondurilor europene. Pe baza informatiilor de mai sus, firmele de consultanta analizeaza situatia si aleg programul cel mai potrivit pentru tine.
  4. Pregatirea proiectului: Dupa ce ai trecut prin toti pasii anteriori, te poti apuca de intocmirea planului de afaceri si a cererii de finantare. Acest pas se realizeaza printr-o colaborare foarte stransa intre firma de consultanta si beneficiarul proiectului. Se va intocmi un grafic cu toate actelele si avizele necesare, furnizarea conditiilor de participare la programul de finantare dar si alte detalii. Cateva din actele necesare pe care ti le va solicita consultantul sunt: bilantul pe ultimul an de activitate sau ultimii 2 ani consecutivi, locatia unde se va implementa proiectul, necesarul de achizitii. Toate aceste documente ajuta la intocmirea planului de afaceri si a planului de dezvoltare.

Care este procesul de evaluare si selectie a proiectelor pe fonduri europene nerambursabile

Evaluarea si selectia proiectelor se face in mai multe etape.

  1. Verificarea conformitatii si eligibililitatii informatiilor din cererea de finantare.
  2. Evaluarea tehnica si financiara a proiectului: se verifica daca este fezabil, sustenabil si estimat corect din punct de vedere financiar.
  3. Semnarea contractului de finantare: solicitare de noi documente, declaratii de eligibilitate, daca este cazul.
  4. Implementarea: daca totul este in regula, urmeaza semnarea contractului de finantare cu autoritatea competenta, dupa care poate incepe implementarea proiectului.

Programeaza acum o consultatie gratuita

 Contacteaza-ne prin formularul de contact sau la numarul de telefon: 0750 472 202